muted

Ta matchen mot mobbning – Var ingen åskådare

Varje år utsätts 60 000 barn för mobbning. Och ännu fler ser på. För att påminna oss om att det här är många barns hårda vardag - har 25 bronsskulpturer nu flyttat in på Friends Arena. Det var också därför som svenska fotbollslandslaget, inför VM-uppladdningen mot Chile den 24 mars, kom in på planen med miniatyrskulpturer i händerna istället för barn. Skulpturerna finns nu permanent på arenan för att påminna oss alla om vårt ansvar att ta kampen mot mobbning! Läs mer om initiativet nedan och om hur du kan stötta Friends arbete här. Var #ingenåskådare

”Jag är bara 12 år men jag vill inte leva längre.”

Läs mer +

”Det är som om de vill att jag ska få skit”

Läs mer +

”Jag är inte tyst för att jag är blyg”

Läs mer +

”De säger att det är jag på bilderna men det är det inte.”

Läs mer +

”Det värsta är när de säga elaka saker om min bror”

Läs mer +

”Alla såg vad de gjorde men ingen sa något”

Läs mer +

Ett fruset ögonblick gjutet i brons

Swedbank har i samarbete med Stiftelsen Friends uppfört ett unikt konstverk på Friends Arena. Verket består av 25 bronsskulpturer av barn frusna i ett ögonblick av sårbarhet. Precis som namnet på arenan är skulpturerna en evig påminnelse om att inget barn ska behöva utsättas för kränkningar eller mobbning.

Tillsammans mot mobbning

För många barn i Sverige börjar dagen med ont i magen. Vissa dagar handlar det om slag och misshandel, andra dagar om att mötas av tystnad och hånfulla miner. Varje år utsätts 60 000 barn och ungdomar för mobbning – tillsammans skulle de fylla hela Friends Arena.

Sedan 2002 har Swedbank varit engagerade i arbetet mot mobbning och stöttat Stiftelsen Friends arbete. Som ett led i samarbetet lät Swedbank år 2012 döpa Sveriges nationalarena till Friends Arena. Tanken var att arenan skulle bli en fysisk manifestation mot mobbning, och stå symbol för det självklara: inget barn ska utsättas för mobbning och diskriminering.

Varje år utsätts 60 000 barn för mobbning. Tillsammans skulle de fylla hela Friends Arena.

Anti-mobbningsarbete som ger resultat

Trots stor uppmärksamhet och trots att mycket arbete görs kvarstår problemen i samhället. Men mobbning går att förhindra. Stiftelsen Friends utbildar elever och lärare och ger dem verktyg för att förhindra mobbning. Målet är att de själva ska kunna arbeta aktivt och långsiktigt mot kränkningar, diskriminering och mobbning. Friends driver också olika forskningsprojekt för att ta fram ännu bättre praktiska metoder för att förebygga att mobbning uppstår. Det konsekventa arbetet ökar förutsättningarna för att förebygga och bekämpa mobbning.

Vill du också stötta Friends arbete? Du kan ge ett bidrag, bli månadsgivare eller engagera hela ditt företag. Besök www.friends.se

Swedbanks
samhälls­engagemang

Swedbanks samhällsengagemang sträcker sig 200 år tillbaka. Förutom arbetet mot mobbning utbildar Swedbank barn och unga i privatekonomiska frågor, och arbetar för att sänka tröskeln till arbetsmarknaden för unga och utlandsfödda akademiker. Swedbank samarbetar också med Ung Företagsamhet och utbildar unga i entreprenörskap. Allt sammantaget viktiga pusselbitar för att ge barn och unga självkänsla.Konstnären Maria Ängquist Klyvare om ”Se mig”

Verket är en uppmaning från varje barn att vi ska se, respektera och skydda just dem. I projektet ser jag fem stycken unika barn som representerar Sverige av idag. Jag ser dem och hoppas att ni ska göra detsamma. Jag vill att gestaltningen blir en påminnelse om, och en permanent manifestation, mot mobbning. En manifestation som väcker känslor och eftertanke åt betraktaren, men också ger själ och identitet åt Friends Arena.